3 Şubat 2024 Cumartesi

‘Yaz bahar’a şunun şurasında ne kaldı ki?

 ‘Yaz bahar’a şunun şurasında ne kaldı ki?

Süleyman ÖZEROL

İşte bu zorluk iş günlerinde halk Zehmeri (Zemheri) derdi. 28 Ocak’a kadar süren bu 40 günlük süreçten sonra kışın olanca şiddetiyle sürdüğünü de unutmayalım.

Kışın bundan sonraki ikinci bölümüne ‘Zahmatı’ derilerdi. Yani kışın şiddetini olunca gücüyle gösterdiği zamanlar kış yarısı ve onu izleyen günlerdir.

40 günlük zemheriden sonra 40 günlük ‘zahmatı’ başlıyor. Ardından zahmetli günler den sonra yaza ulaşacak.

İşte bu sıralarda halk bazı gelenekleri yerine getirir.

28 Ocak’ta Kış Yarısından hemen sonraki, Şubat'ın ilk haftasını da kapsayan günlerde ne olursa olsun kış kışlığını yapardı. Kışın kışlığını yapması demek; kar yağması, tipi oluşu ve savruntu ile şiddetini artırması demekti. İnsanlar bu hafta da iş yapamaz duruma gelir boşta kalırlardı. Halk deyimiyle avara olurlardı. Bu nedenle bu zamana Boş Hafta ya da Avara denirdi.

Bu zorluklardan ve darlıklardan kurtulmak isteyen halk Bu kez oruç tutarak dua ederek ibadet ederek Hızır’dan beklenti içine girerlerdi. Darda kalanlara imdadına yetişen hazırlığın adına Hızır Orucu, Hızır Lokması, Hızır Kavutu, Hızır Cem'i hep bu haftada yapılırdı.

Hızır günlerinden sonra hava ısınmaya başlar, Gücük Ay yani Şubat biter, Cemrelerle birlikte13 Mart’tı takip eden dokuzuncu günde Mart Dokuzu çıkar, böylelikle 21 Mart'ta Navruz ile Yaz gelirdi.

Neden mi İlkbahar değil de yaz? 

Çünkü yöremiz halk takviminde mevsimler adlandırılırken Kış, Yaz, Tomuz ve Güz diye sıralanmıştır. Dolayısıyla ilkbahara daha çok yaz ya da Yaz Bahar derlerdi.

Bu durum halk edebiyatına da yansımıştır.

 “Yaz bahar ayında bulanır suyu

Sular da ağlaşır Pir Sultan deyi

(Pir Sultan Abdal)

 “Yaslandılar şivgalarım kırdılar

Yaz bahar ayında bir od verdiler”

(Karacaoğlan)

 “Yaz bahar ayında geleyim derdim

Gelemedim gülyüzlü yar küstün mü”

(Âşık Veli)

 “Yaz bahar ayında göçen turnalar”

(Mahmut Erdal)

 “Yaz bahar gelende Mevla’m kerimdir.”

 “Yaz bahar ayları gelip geçende”

 ‘Yaz bahar’a şunun şurasında ne kaldı ki?

 Ankara, 4 Şubat 2024

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder