BABAMIN ŞİİRLERİ

BABAMIN ŞİİRLERİ


“Hayatta ben en çok babamı sevdim...”
Can YÜCEL

Can Yücel, babası Hasan Ali Yücel için yazdığı şiirinde böyle der. Bu dize aynı zamanda şiirin de adıdır. Ben de Can Yücel’e katıldığım gibi, buna babamdan oldukça etkilendiğimi eklemeliyim. Resim yapmak, şiir yazmak, not tutmak, çeşitli el becerileri; kalıtsal özellikler hep yansımış!
Çiftçiliğin yanında duvar ustalığı, marangozluk, soba boru yapımı-onarımı, kap kacak onarımı ve daha birçok alanda becerisi olan babamın bir defteri vardı. Bu defterde neler yoktu ki? Askerlik dersleri, resimler, anılar şiirler... İlkokulda var olan resim yapma ve şiir yazma hevesimi, Akçadağ İlköğretmen Okulunda okurken babama özenerek sürdürdüm. Hatta bir defter (Hayır, iki defter) de ben düzenledim. Babamın eski defterindeki birkaç şiiri kendi defterime de yazmıştım. Bugünkü yazdıklarımın temelini oluşturan yazılar o defterlerle başlamıştı. Bunlardan biri hala otuz beş yıldır elimde ve fırsat buldukça okuyorum. Diğerini sormayın!..
II. Dünya Savaşının ülkemizi dolaylı da olsa etkilediği yıllarda (1941–1942) yedi-sekiz yaşlarında babasız kalıp, zor yaşam koşullarında beş nüfusun geçimini annesiyle birlikte sağlamaya çalışmış, oldukça zeki olmasına karşın kimsesizliği nedeniyle ilkokuldan sonra okula gidemediğinden bizzat yaşama atılması deneyimlerinin gelişmesinde büyük etken olmuş, zamanla duygu ve düşüncelerini yazarak dile getirmiş. 
Gurbete çalışmaya gitmesi ve askerlikle birlikte 1950’li yıllarda şiir yazmaya başlamış. Arada tek tük şiirleri olsa da, özellikle 1997 yılında glokom (karasu) hastalığı nedeniyle gözlerini kaybetme durumuna gelişi onda büyük etki yapmış, yıllar sonra yenden şiir yazmaya başlamıştı. 2000 yılında hem prostat hem de fıtık ameliyatı, yaşlanmanın duygusal etkisi ve bazı olaylar şiir yazmasını sürdürmesine neden olmuştu.
1954–2002 yılları arasında yazmış olduğu şiirleri birçok kez gözden geçirerek bir defterde toplayınca 70–80 sayfayı bulan bir şiir dosyası oluştu. Kendi kaleminden yaşam öyküsünü ve şiirle ilgisini anlatan bir yazı yazmasını istedim. Yazdığı yazıyı da önsöz niyetine düzenledim. Böylelikle, şiirleriyle birleştirerek yarım yüzyıllık şiir serüveninde yazmış olduklarını bir arada sunmuş oluyorum. Halk şiiri ile ilgilenenlerin değerlendirmeleri elbette ki her zaman bizim için birer ışık olacaktır.
Saygılarımla...

Süleyman ÖZEROL
Malatya, Şubat 2003-Ağustos 2009 


(Babamın Şiirleri kitabımın önsözü)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder